Programul Prima Casă – avantaje și dezavantaje în achiziționarea unei locuințe

Oricine stie ca in ziua de azi achizitionarea unei locuinte nu mai este deloc o sarcina simpla. Nimeni nu poate strange atatia bani incat sa isi cumpere o casa sau un aparatament, nici macar o garsoniera, fiindca preturile sunt mari, salariile mici, facturile si costurile cresc din ce in ce mai mult si numai cei mai norocosi pot sa mai economiseasca cate ceva. Asadar, cei mai multi tineri apeleaza la un program care este prezent aproape la toate bancile din tara, programul Prima Casa.

Prima casa, chirie sau credit imobiliar?

In cazul in care cuplurile tinere nu au primit vreo mostenire spectaculoasa de la parinti, bunici sau alte rude, constand intr-un imobil foarte valoros, trebuie sa isi faca singuri rostul in viata si sa gaseasca un loc unde sa stea impreuna cu familia nou alcatuita.

De cele mai multe ori, tinerii opteaza pentru chirie, insa si preturile la chirii au crescut foarte mult si in acest caz proprietarul poate incheia oricand, dupa durata specificata in contract, sederea chiriasului, care se va vedea nevoit sa isi gaseasca intr-un timp foarte scurt un loc in care sa stea.

Programul Prima Casa garanteaza persoanei care l-a dobandit ca nu va fi data afara din apartament daca isi va plati la timp banca, datoriile la stat, utilitatile.

Prima Casa este un program de finantare imobiliara prin care se garanteaza un avans mult mai mic fata de cel al creditelor ipotecare in lei, o dobanda mai mica, dar si acordarea de catre stat a unei garantii cu un anumit procent din valoarea creditului.

Dezavantajele programului Prima Casa includ o perioada mult mai mare, necesara pentru aprobarea creditului, conditii stricte care trebuie indeplinite, dar si un depozit colateral care ramane in banca pana la rambursarea totala a creditului.

Lasă un răspuns